0623656282 info@nieuwekyk.nl

Wat is Medisch Pigmenteren (Dermatografie)
Medische pigmentatie ook wel Dermatografie, is het aanbrengen van pigment in de huid met behulp van een naald, met als doel om bijvoorbeeld littekens, brandwonden, gedepigmenteerde vlekken (vitiligo) of wijnvlekken te camoufleren of te verfraaien. Ook kan er een nieuwe tepel/tepelhof worden getatoeëerd bij vrouwen die bijv. na borstkanker een borstreconstructie hebben gehad. Tevens kan bij haarverlies (wenkbrauwen) na bijvoorbeeld chemotherapie of bij alopecia, of de reconstructie van een teen- of vingernagel dermatografie ook uitkomst bieden.

Pigmenteren lijkt op tatoeëren, maar bij pigmentatie wordt minder diep in de huid gewerkt en gebruiken we pigmenten, terwijl bij tatoeages inkt wordt geplaatst in het onderhuids bindweefsel. Nog een verschil: de pigmenten vervagen in de loop van de tijd, o.a. door  invloed van de zon (vooral als de pigmentatie in het gezicht is geplaatst). Het lichaam zelf wordt door bedekking van kleding minder blootgesteld aan licht en zon, maar ook daar treedt op den duur vervaging op (een tepelhof (areola) zal daarom gemiddeld om de 3-4 jaar bijgewerkt moeten worden).

Het is niet altijd nodig om te werken met pigmenten. Ons lichaam heeft een enorm zelfherstellend vermogen. We vinden het erg belangrijk om het lichaam zelf eerst aan het werk te zetten om te kijken wat het zelf nog kan herstellen, we helpen het lichaam een handje door micro-needling toe te passen in een eerste behandeling. Microneedling (of mesotherapie) is een fantastische behandeling die de huid aan het werk te zet om zichzelf te verbeteren en te versterken. Bij microneedling worden minuscule gaatjes in de huid gemaakt m.b.v. een fractional naald. Het serum waarmee we werken – bijvoorbeeld hyaluronzuur, histamine of scar softening serum – komt direct in de huid en doet zijn werk: de huid zélf aanzetten tot betere doorbloeding en/of de aanmaak van nieuw collageen. Dat is zeer effectief bij de aanpak van littekens. Het aantal behandelingen dat nodig is bij de aanpak van littekens is afhankelijk van veel verschillende factoren. Hiervoor maken we een behandelplan op maat.

Behandeling van littekens
Er zijn een aantal soorten littekens:

– ‘normale’ littekens: een keurig streepje of plek, die op gelijke hoogte ligt met de huid eromheen. De huid kan wel verkleurd zijn t.o.v. de huid eromheen
– hypertrofische littekens: het litteken ligt verheven bovenop de huid en is vaak onregelmatig van structuur
– atrofische littekens: het litteken ligt wat verzonken en de huid van het litteken is dun, vloeipapier-achtig
– keloïd littekens: het litteken is verheven en ‘woekert’ over de randen van de oorspronkelijke wond heen.

Littekens, veroorzaakt door bijvoorbeeld een operatie, een ongeluk, snijden of krabben of een beet door een hond, ze zijn vaak gevoelig en verkleurd en ontsieren hoe dan ook de huid. Camoufleren met make-up is niet altijd mogelijk en bovendien kost het veel moeite en tijd. Met onder meer microneedling kunnen we littekens verzachten, versoepelen en de algehele huidconditie verbeteren. Is er ook kleurverschil dan kunnen we overwegen om over te gaan tot het inbrengen van pigment. Ook littekens veroorzaakt door acne, of het litteken dat overblijft na het weglaseren van een tatoeage kunnen we prima verbeteren, volledig camoufleren of in elk geval minder zichtbaar maken. Dat geldt ook voor littekens als gevolg van verbranding of bestraling.

Aanpak op maat
Elk soort litteken vraagt om een persoonlijke benadering en advies op maat. Sommige littekens zijn eenvoudiger te behandelen dan andere en daarnaast reageert ook elke huid weer anders. Een jonge huid herstelt sneller en vaak ook iets mooier dan een wat oudere huid. Ook de conditie en levenswijze van de klant speelt een belangrijke rol in het uiteindelijke resultaat.

Dermatografie kan een uitkomst zijn bij:
– Het ontbreken van een tepel en tepelhof (areola) na een borstreconstructie
of borstverkleining
– Vitiligo
– Alopecia
– Gedeeltelijke of algehele kaalheid door chemotherapie of medicijngebruik
– Wijnvlekken en brandwonden
– Littekens veroorzaakt door acne, krabben of snijden
– Andere gedepigmenteerde littekens of vlekjes.

Alopecia:
Bij haarverlies als gevolg van de auto-immuunziekte Alopecia is pigmentatie van de wenkbrauwen en de wimperlijn een mooie oplossing. En uiteraard ook als het haarverlies veroorzaakt wordt door chemotherapie of medicijngebruik. Je krijgt er je expressie mee terug en daarmee nét dat beetje meer zelfvertrouwen. Medische pigmentatie/camouflage biedt hier uitkomst: er kunnen weer wenkbrauwen gemaakt worden, met een zeer natuurlijk uitziende haartjestechniek!

Snij littekens:
Littekens ontstaan door automutilatie herinneren aan een moeilijke
periode. Dan is het fijn als deze minder zichtbaar gemaakt kunnen worden. Met een combinatie van behandelingen met microneedling en
pigmentatie worden de littekens zachter, soepeler en minder opvallend.

Een nieuwe tepel en/of tepelhof (areola):
Het corrigeren/reconstrueren van een tepel of tepelhof kan gebeuren bij/na:

  • borstverkleining, rondom tepelhof is een (wit) litteken en de lijn naar de onderkant van de borst, of een deel van de tepelhof is haar kleur verloren,
  • na een borstreconstructie na bijvoorbeeld borstkanker. De tepel en tepelhof ontbreken. Door een mooie 3-D techniek wordt de tepel en/of tepelhof opnieuw gecreëerd, met een fantastisch resultaat! Deze behandeling bestaat uit totaal 3 behandelingen, met een tussenperiode van elke keer 6 weken.

Hazenlip/Schisis:
Bij een hazenlip bijvoorbeeld, wordt er al heel jong, met veel succes, geopereerd. Het kan echter gebeuren dat de bovenlip niet mooi van vorm wordt, vooral de cupidoboog, het ‘hartje’ van de lip, ontbreekt vaak of is niet symmetrisch. Door de nieuwste technieken en de mooie natuurlijke kleuren kan de bovenlip een mooie natuurlijke vorm krijgen. Bij vrouwen kan er ook gekozen worden voor een wat sprekendere kleur, alsof men lippenstift heeft opgedaan.

Vitiligo:
Bij het behandelen van vitiligo moet de vitiligo al drie jaar stabiel zijn of er moet sprake zijn van segmentaire vitiligo (eenzijde van het lichaam). Er kunnen mooie resultaten worden bereikt. Voorafgaand aan de behandeling wordt uitgebreid met besproken wat de ‘voors’ en ‘tegens’ zijn. Vitiligo is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam antistoffen maakt tegen het eigen pigment. Hoe donkerder de huid des te mooier de resultaten bij het camoufleren van de huidkleur. De gedepigmenteerde vlekken als gevolg van vitiligo kunnen weer kleur terugkrijgen met pigmentatie en zo minder zichtbaar worden.

Hoofdhaarverlies:
Ook de schedel kan gepigmenteerd worden. Achter op het hoofd, na bijvoorbeeld een haartransplantatie, ontstaat een litteken dat behandeld kan worden. Wel moet men zich realiseren dat het helemaal kaalscheren dan niet meer mogelijk is. Het resultaat is het allermooist als er nog wat eigen haar aanwezig is. Kalende plekken krijgen weer kleur en vallen daardoor veel minder op.

Acne:
Acne laat vaak ontsierende littekentjes achter, die blijven als de acne al lang niet meer actief is. We kunnen ze vaak mooi verhelpen met de dermapen in combinatie met werkstoffen en/of pigmenten.

Brandwonden:
Brandwonden laten doorgaans strakke, stugge of verdikte littekens achter. Met speciale werkstoffen en fractional needling kunnen ze vaak weer een stuk zachter en soepeler gemaakt worden, en tegelijkertijd minder opvallend. Met pigmentatie kan kleurverschil verminderd worden.

Ontbrekende nagel:
Een ontbrekende teen- of vingernagel kan met medische pigmentatie vrij eenvoudig ‘gereconstrueerd’ worden. Het resultaat is een nagelbed met een klein randje van een nagel. De teen of vinger ziet er meteen weer mooi uit.

Wijnvlek:
Pigmentatie maakt een wijnvlek minder zichtbaar. Het is een proces dat geduld vergt, maar het is het doorzetten waard gezien de resultaten.

CONTACT

Telefoon:  0623656282
Mail:          info@nieuwekyk.nl

 

ADRES

B.J. Schurerweg 2, 
9231 CE  Surhuisterveen

 

EMAIL ONS